Ik maak muziek als amateurbassist.

amateur [beoefenaar uit liefhebberij] < fransamateur < latijnamator [liefhebber, minnaar, ook vrouwengek], van amare (verl. deelw. amatum) [houden van].

Amateur, Van Dale Etymologisch woordenboek

amateur: iemand met een oppervlakkige kennis van iets; persoon die een bepaalde vaardigheid niet als beroep uitoefent maar uit liefhebberij (en daardoor slecht); een niet-vakman; prutser; knoeier. Soms ook als eerste lid van een samengesteld woord: amateurdichter.

Amateur, Groot scheldwoordenboek

Dominant op de achtergrond.

Ik maak muziek als bassist. Het is allemaal begonnen bij fanfare Nos Jungit Apollo in Sint Oedenrode. Tussen mijn 9e en 18e levensjaar had ik een andere rol maar uiteindelijk heb ik mijn plaats gevonden. Gefascineerd door Marty en de gebroeders Brouwer dacht ik dat trompet wel iets voor mij was. Mijn moeder dacht daar anders over en ik kreeg “net als mij oom” een saxofoon. Niet eens een kromme maar een rechte; een sopraansaxofoon. Na een paar maanden kwam het inzicht dat het een foute keus was.

In de 10 jaar die daar op volgden heb ik diverse instrumenten geprobeerd en evenzoveel leraren “versleten” of tot wanhoop gedreven. Rond mijn 18e kwam de ommekeer. Ik kreeg een bastuba in handen (een Es bas) en ik kwam “uit de kast” als bassist. Toen ik 33 jaar oud was heb ik de basgitaar aan mijn instrumentarium toegevoegd.

Uiteindelijk heb ik in 2008 de stap gezet om te stoppen met bastuba en fanfaremuziek. De basgitaar bleef over en ik ben begonnen in een klein combo.

Tijdens een avond uit, terwijl we zaten te eten onder de begeleiding van duo met gitaar en contrabas, zei mijn vrouw: “is dat niets voor jou zo’n grote bas?”. Dat was recht in mijn hart. Een wens die ik al heel lang had weggestopt werd ineens bloot gelegd. De keuze was gemaakt, de bas gekocht en sinds 2010 ben ik de bassist van Bigband Nightshift. Ik ben thuis want we maken amusementsmuziek in orkestvorm en dat is een stijl die ik een warm hart toedraag.

Sinds november 2015 ben ik de trotse bezitter van een handgebouwde contrabas van de hand van Jan Knooren. Met dit instrument wil ik oud worden. Professionele bas, blije amateurbassist.

Ik begrijp de lol die anderen aan het spelletje beleven maar ik kan er bijna niet naar kijken. Zou ik dan toch op een voetbalveld worden ingezet, dan past een rol als verdedigend middenvelder het beste bij mij. Vanuit de achtergrond het initiatief opbouwen en basis creeƫren voor samenspel. Zie mij hier toch eens vanuit de muziek als bassist een parallel aantonen met voetbal. Appels en peren kun je uitstekend vergelijken.

Sommige mensen hebben voetbalbenen, ik heb ze niet.

Achter de trombones