Houd je hout in conditie. Je houdt het vochtig anders gaat het faud!

Centrale verwarming in combinatie droge lucht, vanwege vorst, leveren een enorm gevaar op voor houten instrumenten zoals: violen, cello’s en bassen.

Zo’n contrabas ziet eruit als een heel solide instrument, een soort van roeiboot met een bovenblad, maar dat is schijn. Het is eigenlijk een heel groot ei.

In de winter 2016/2017 waren er, in Wenen alleen al, 50 gevallen gemeld van kapotgedroogde contrabassen terwijl er in Nieuw Guinea niet een melding over een soortgelijk incident was. Mogelijk is dat te verklaren vanuit het warme weer en hoge luchtvochtigheid van een tropisch land. Daar staat tegenover dat er Jayapura alleen al wel 20 meldingen waren van peniskokerbeklemmingen.

In Wenen was er slechts één geval bekend van peniskokerbeklemming. Typisch geval van rare statistiek. Wenen heeft 1,5 miljoen inwoners terwijl Jayapura 265000 inwoners telt.

Mocht het ondanks alle voorzorgsmaatregelen, van: bakjes met water aan de verwarming of instrument in de badkamer zetten tijdens douchen, toch fout gaan dan wil ik u graag verwijzen naar:

  • Hein Kalter in Nuenen
  • Jan Knooren in Schimmert