Boycot Pipi Langkous, Pipo de Clown en Jack Sparrow.

Een piraat is een zeerover die andere schepen overvalt. Deze stoere zeelui zijn voor niets of niemand bang. Sterker nog, iedereen is bang voor hen! Dat komt omdat piraten helemaal geen lieverdjes zijn. Ze stelen, plunderen en doden iedereen die op hun pad komt. Piraten zijn dol op schatten. Vooral op goud, zilver en edelstenen.

De jaren 1690 tot 1730 waren de gouden eeuw van de piraten. De grote Europese oorlogen werden afgelost door een rustige periode met een levendige koloniale handel. En de zwaarbeladen schepen die terugreisden naar Europa, waren een gemakkelijke prooi. Maar piraten maken al sinds de oudheid de wereldzee├źn onveilig, en een aantal van hen heeft dit grimmige deel van de geschiedenis helpen romantiseren.

Mannen als John Hawkins, Francis Drake en Piet Hein worden vereerd als ware volkshelden. Net als de Somalische piraten van tegenwoordig zijn ze verantwoordlijk voor elende en verdriet. Hoeveel moeders, vrouwen en kinderen hebben tevergeefs gewacht op de thuiskomst van hun dierbaren en hoeveel moeders, vrouwen en kinderen zijn door Nederlands toedoen dierbaren verloren.

Bij dezen roep ik op tot een boycot van Pipi Langkous, Pipo de Clown en Pirates of the Caribean. Mensen dienen bewust te zijn van een misdadig verleden.